Ο 22χρονος Θεσσαλονικιός που κατασκευάζει τις φιγούρες και παίζει θέατρο σκιών (ΦΩΤΟ)

Η παραδοσιακή τέχνη του Καραγκιόζη υπάρχει στην Ελλάδα από το 1860, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό οι παραστάσεις. Ένας νέος από την Θεσσαλονίκη έχει αποφύγει τις σειρήνες της τεχνολογίας και ασχολείται με το θέατρο σκιών, δίνοντας συνέχεια στην παράδοση και στη τέχνη.

 Ο Οδυσσέας Κανλής είναι 22 χρονών και από πολύ μικρή ηλικία τον είχε μαγέψει το πανί του θεάτρου σκιών. Άρχισε από τα 12 του να κατασκευάζει με χαρτόνι και πλαστικό δικές του φιγούρες αλλά και να στήνει το δικό του μπερντέ δίνοντας παραστάσεις. Η πρώτη του παράσταση έγινε όταν πήγαινε έκτη δημοτικού σε μια αποθήκη με θεατές τους φίλους και συμαθητές του και όλα έδειχναν ότι δεν είναι μια παιδική τρέλα που θα του περάσει. Σήμερα ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο σκιών αλλά ταυτόχρονα σπουδάζει στο τμήμα τεχνολογίας τροφίμων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. «Το θέατρο σκιών δεν μπορεί να αποτελεί βιοποριστικό επάγγελμα, ωστόσο είναι ωραίο να κάνουμε αυτό που αγαπάμε».

odiseas1

«Με μάγευαν οι φιγούρες και ο φωτισμός, ήθελα να μάθω πως γίνεται από πίσω αυτό που βλέπω». Την ευκαιρία να δει το πίσω μέρος του πανιού του την έδωσε σε μικρή ηλικία ο Γιάννης Χατζής, ο οποίος μέχρι και σήμερα συνεχίζει να είναι δάσκαλος του και να τον συμβουλεύει.  Αγοράζοντας βιβλία και παρακολουθώντας συνέχεια παραστάσεις έμαθε τα έργα, άρχισε να κατασκευάζει τις φιγούρες και να οργανώνει μόνος του μια παράσταση. «Είναι πιο δύσκολο να παίζεις από το να δημιουργείς τις φιγούρες, είναι μια δύσκολη τέχνη».

Ο χαρακτήρας του Καραγκιόζη του αρέσει γιατί «αν και είναι βολεψάκιας, είναι αγωνιστής και όταν θέλει επαναστατεί κιόλας». Πιστεύει ότι «το παιδικό κοινό έχει μειώσει τον Καραγκιόζη, καθώς ο Καραγκιόζης έχει γλώσσα και μπορεί να περάσει παρά πολλά μηνύματα στους ενήλικους, μπορεί να αποτελέσει ένα είδος πολιτικής –και όχι μόνο- σάτιρας». Για αυτό και ο ίδιος θέλει να βασίζεται πάντα στα παραδοσιακά έργα του Καραγκιόζη, αλλά να τα εξελίσσει και να τα προσαρμόζει στα σημερινά δεδομένα.  Οι ήρωες του θεάτρου σκιών συμβολίζουν πρόσωπα της κοινωνίας μας, έτσι ο ήρωας που αντιπαθεί είναι ο Χατζηαβάτης, ο οποίος «γλύφει» του πάντες για να επιβιώσει.

odisea3

Μας καταρρίπτει τον μύθο ότι η νεολαία δεν ασχολείται με την παράδοση, αφού το πρεσβεύει και ο ίδιος, αλλά και τριγύρω του βλέπει πολλούς νέους να ασχολούνται ιδιαίτερα πολύ με τους παραδοσιακούς χορούς και τα παραδοσιακά τραγούδια. Οι φίλου του τον θαυμάζουν και είναι ένθερμοι υποστηρικτές του. Αλλά και οι παλαιότεροι στον χώρο τον έχουν στηρίξει πάρα πολύ, δίνοντας τα φώτα τους διότι κυρίως θέλουν να αντέξει η τέχνη στο χρόνο.

Ο Οδυσσέας έχει μεγάλη αδυναμία στον Πασχάλη Τερζή γιατί «είναι λαικός άνθρωπος και φυσικά μεγάλος μάστορας στο τραγούδι». Λόγω της αγάπης που του έχει, κατασκεύασε μια φιγούρα με την μορφή του Πασχάλη Τερζή, την οποία βέβαια του την δώρισε.

odiseas4

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.