Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης με έναν δρόμο που δεν έχει πινακίδες, δεν έχει διαχωριστική γραμμή και οι οδηγοί τρέχουν σαν να βρίσκονται στον περιφερειακό.

Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού  

Πρόκειται για την οδό Αναγεννήσεως στην περιοχή του Ευόσμου, άνωθεν του περιφερειακού. Μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα.

Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται πάνω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, σε μια περιοχή που ξεκίνησε να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η οικονομική κρίση των τελευταιών ετών εμπόδισε την ανάπτυξη της και την ανέργεση επιπλέον κτισμάτων. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, αλλά οι κάτοικοι που υπάρχουν, πληρώνουν όπως οι υπόλοιποι δημοτικά τέλη στο δήμο Ευόσμου και δεν γίνεται να φοβούνται να περάσουν έναν δρόμο.

Τα προβλήματα της οδού Αναγεννήσεως

Πάνω στην οδό Αναγεννήσεως βρίσκονται η ακαδημία και τα γήπεδα ποδοσφαίρου του Ντίνου Κούη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες μέχρι και αργά το βράδυ η οδός να είναι γεμάτη απο μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Το πλάτος της οδού Αναγεννήσεως είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η διάσχηση του δρόμου είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μαθητές Δημοτικού. 

Οι οδηγοί που ανεβαίνουν την προέκταση της Μακρυγιάννη, συνεχίζουν στην οδό Αναγεννήσεως με μεγάλες ταχύτητες, καθώς από το πλάτος του δρόμου νομίζουν ότι βρίσκονται σε κάποιο περιφερειακό δρόμο, αφού δεν υπάρχουν σχετικές πινακίδες με όρια ταχυτήτων, ενώ πρόκειται για δρόμο γειτονιάς. Το βράδυ υπάρχουν πολλοί οδηγοί που τρέχουν επικίνδυνα και κάνουν επιδεικτικές κινήσεις. Όμως δεν υπάρχει και οριζόντια διαγράμμιση που να διαχωρίζει τις λωρίδες κυκλοφορίας και πολλές φορές γίνονται επικίνδυνα προσπεράσματα από τα διερχόμενα οχήματα, με πολλά ατυχήματα. Επίσης δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα απο τη μία πλευρά του δρόμου, διότι η κλίση είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχουν πινακίδες για να προειδοποιούν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν την ταχύτητα τους και να είναι προσεκτικοί. Αλλά και η έλλειψη πεζοδρομείου και φωτισμού, σε όλο το μήκος της οδού είναι μεγάλη.

odosangeniseos 01

Το Seleo.gr συναντήθηκε με τον κάτοικο της περιοχής, Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα προβλήματα και για τις κινήσεις που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μαζέψει υπογραφές, τις οποίες τις παρουσίασαν στον Δήμο για να απαιτήσουν λύση στο πρόβλημα τους. Ο Δήμος τους απάντησε ο,τι πρέπει να γίνει κάποια μελέτη, την οποία δεν μπορούν να την καλύψουν. Όμως ο κ. Γεωργίου, ζήτησε ο ίδιος να μελετήσουν την περιοχή και να σχεδιάσουν μια προτεινόμενη λύση, από το Ινστιτούτο Μεταφορών. Το Ινστιτούτο μελέτησε την περιοχή και σύγγραψε την προτεινόμενη λύση, την οποία ο κ. Γεωργίου την παρέδωσε τον στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεδομίας,  Αμβρόσιο Δανιηλίδη. Η μελέτη έχει παραδοθεί εδώ και κάποιους μήνες, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια ο Δήμος. Οι κάτοικοι φοβούνται για τα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στην περιοχή, για αυτό σε περίπτωση που συμβεί κάτι σοβαρό, θα αναφέρουν στις αρχές ότι είχαν προειδοποιήσει μαζί με την ένδειξη των υπογραφών, ώστε σε αυτή την περίπτωση να ληφθούν οι ευθύνες.

Προτεινόμενη Λύση από το ΙΜΕΤ

odosangeniseos 02

Η προτεινόμενη λύση δεν απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση, καθώς προτείνουν απλά πράγματα. Κάποια από αυτά είναι η αλλαγές στην υψομετρική διαμόρφωση της οδού, να τοποθετηθούν μαξιλαράκια στο δρόμο, να υπάρχουν υπερυψωμένες διαβάσεις, αλλαγές στη διατομή της οδού, μείωση του πλάτους της οδού και υπερυψωμένες νησίδες και κόμβοι κυκλικού σχήματος. Φυσικά πρέπει να τοποθετηθούν και πινακίδες υπόδειξης ταχύτητας οχημάτων.

Η οδός Αναγεννήσεως στο οικονομικό πρόγραμμα του 2016 του Δήμου Ελευθέριου Κορδελιού - Ευόσμου

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεδομίας Ελευθέριου Κορδελιού - Ευόσμου,  Αμβρόσιος Δανιηλίδης μίλησε στο Seleo.gr για το θέμα και για τους λόγους που δεν έχει προχωρήσει το έργο. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί και μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάποιος κωδικός για το συγκεκριμένο ζήτημα στα ετήσια οικονομικά προγράμματα του Δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, για οτιδήποτε κάνει ο Δήμος θα πρέπει να υπάρχει ως κωδικός στο πρόγραμμα, αν δεν υπάρχει δεν μπορούν να δράσουν αυτοβούλως. Ωστόσο ο ίδιος, έχει τοποθετήσει μόνος του κάποιες πινακίδες μπροστά στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ντίνου Κούη, ενώ μας είπε ότι το πρόβλημα της οδού Αναγεννήσεως θα το εντάξουν στο οικονομικό πρόγραμμα για το 2016. Δεν θα ήθελαν να κάνουν κάτι πρόχειρο, για «να ρίξουν στάχτη στα μάτια» του κόσμου, αλλά θέλουν να κάνουν κάτι σοβαρό και μόνιμο. Ενώ, μας ενημέρωσε πως στην περιοχή του Ευόσμου, ανώ του περιφερειακού, μέσα στο 2016 θα χτιστούν δυο σχολεία και από το Σεπτέμβριο θα δημιουργηθούν 4 αίθουσες στην περιοχή για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.