Οι εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης που προστατεύουν τα δάση

Οι δασικές περιοχές της Θεσσαλονίκης έχουν απειληθεί πολλές φορές από καταστροφικές φωτιές. Μεγάλη βοήθεια κάθε φορά στη δασοπροστασία παρέχουν όλες οι εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης.

 

Με συντονισμό του γραφείου της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Πυροσβεστικής οι δεκάδες εθελοντικές ομάδες προστατεύουν και εποπτεύουν τις δασικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Όλες οι ομάδες είναι άξιες λόγου, αλλά ας γνωρίσουμε καλύτερα σε αυτό το κείμενο τρεις από αυτές.

Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.

Η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, εδώ και 20 χρόνια παράγει έργο δασοπροστασίας στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε σαν μια παρέα φίλων το 1992 εθελοντικά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και πλέον κάθε χρόνο, στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, είναι σε  24ωρη επιφυλακή, ενώ τον χειμώνα, κάνουν ορεινές διασώσεις.  Διαθέτουν όλο το εξοπλισμό και ομάδα άμεσης επέμβασης κατάλληλα εξοπλισμένη. Στη διάθεση τους έχουν δυο πυροσβεστικά οχήματα, του δήμου Νεάπολης- Συκεών. Ο τομέας τους είναι η περιοχή από το Φιλίππειο έως την δασική περιοχή στο Ρετζίκι. Αλλά όπου και να υπάρχει περίπτωσης πυρκαγιάς είναι εκεί και βοηθάνε με τα μέλη, που έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση. Επιπλέον βρίσκονται πάντα μέλη, στο πυροφυλάκιο Π1 για να ελέγχουν τις δασικές περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ε.Δ.ΟΜ.ΑΚ, Στέλιος Βαϊρλής δήλωσε στο Seleo, πως δεν το κάνουν για τον εαυτό τους, αλλά για να δώσουνε κάτι στα παιδιά τους, διότι αν καεί το Σεϊχ Σου, που θα πηγαίνουν μετά.

05

Εθελοντική Ομάδα Δήμου Θερμαϊκού

Η εθελοντική ομάδα του Δήμου Θερμαϊκού δημιουργήθηκε το 2007 και έχει προσφέρει βοήθεια στη δασοπροστασία της Θεσσαλονίκης αλλά και σε κάθε περίπτωση φωτιάς της περιοχής. Στο σημείο ραντάρ, στο πιο ψηλό σημείο της Περαίας, υπάρχουν κάθε στιγμή μέλη της ομάδας για να παρατηρούν αν υπάρχει κάτι στην περιοχή αλλά και στο Σεϊχ Σου, που βρίσκεται απέναντι τους. Διαθέτουν τον εξοπλισμό που διαθέτει ένα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής και τα μέλη τους είναι εκπαιδευμένα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε διασώσεις.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Νέστορας Καμίνιας, μας ενημέρωσε ότι στην ομάδα υπάρχουν και άτομα ΑμεΑ, καθώς δεν χρειάζονται μόνο αυτοί που θα συμμετέχουν στην δράση, αλλά και τα άτομα που θα είναι από πίσω και θα συντονίζουν. Σύμφωνα με τον κύριο Καμίνια, η αλληλεγγύη είναι το ευαγγέλιο και πρέπει να προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια στον συνάνθρωπο μας. Επίσης πρόσθεσε, ότι πρέπει να προσέχουμε αυτό που παραλάβαμε από τους γονείς μας, για να το παραδώσουμε στην χειρότερη περίπτωση, σε ίδια κατάσταση στα παιδιά μας.

thermaikoy

 

ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α

Η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Α πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υπάρχει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και έχει σκοπό να μάθει στους πολίτες να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους (Προστατεύω Τον Εαυτό μου Και Τους Άλλους).  Στην Θεσσαλονίκη η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α Σταυρούπολης (νυν Παύλου Μελά- Ελευθέριου Κορδελιού- Εύοσμου) δραστηριοποιείται στην δασοπροστασία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Συνέχεια βρίσκονται τα εκπαιδευόμενα μέλη τους σε 3 πυροφυλάκια για να ελέγχουν τις περιοχές της Νικόπολης, του Ωραιοκάστρου, των Πεύκων, της Πολίχνης αλλά και το Σεϊχ Σου.

Ο πρόεδρος της ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α Σταυρούπολης, Γιώργος Μακαβός που μας έδωσε αυτές τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνθρωπο που θέλει να προσφέρει και νιώθει ότι η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη στη ζωή μας. Μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται με πολλές άλλες εθελοντικές ομάδες και βρίσκονται πάντα και παντού, όπου υπάρχει ανάγκη.

protekta

Yπάρχουν πολλές εθελοντικές ομάδες στην Θεσσαλονίκη, όπως αυτή του Πανοράματος, του Αγίου Παύλου, της Θέρμης, της Επανομής, οι ΟΔΙΚ κ.α. Το Seleo έχει σκοπό να συστήσει όλες τις εθελοντικές ομάδες και να παρουσιάσει το έργο που προσφέρουν. Οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.