Καυτατζόγλειο. Από τον βασιλιά Κωνσταντίνο στον ''βασιλιά'' Ηρακλή (ΦΩΤΟ)

Έχει συνδέσει το όνομά του με την πιο παλιά ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον Ηρακλή. Το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της Ελλάδας, έχει ζήσει ιστορικές στιγμές του αθλητισμού και έχει καταφέρει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης. 

 

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Φυσικά πρόκειται για το Καυτανζόγλειο Στάδιο που φιλοξένησε τον πρώτο επίσημο αγώνα του Ηρακλή στις 27 Οκτωβρίου 1960. Πήρε την ονομασία του από τον Λυσίμαχο Καυτανζόγλου, ο οποίος λάτρευε τη Θεσσαλονίκη και άφησε σε αυτή ολόκληρη την περιουσία του. Πέρα από τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις του Ηρακλή, στις εγκαταστάσεις του διεξάγονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Παγκόσμια Meeting Στίβου, ενώ φιλοξένησε ποδοσφαιρικούς αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η αρχή της ιστορίας του Ηρακλή

Η ιστορία του Ηρακλή ξεκινά από το 1899, όταν ιδρύθηκε ο όμιλος Φιλόμουσων. Ο όμιλος δεν ήταν αθλητικός σύλλογος, αλλά ένα σωματείο γραμμάτων και μουσικής. Το 1903, τα μέλη του ομίλου αποφάσισαν να εντάξουν στις δραστηριότητες τους τον αθλητισμό. Δημιούργησαν ένα γυμναστήριο και ίδρυσαν τμήματα κολύμβησης και ποδηλασίας. Ωστόσο, ήταν το ποδόσφαιρο, ένα νέο άθλημα εκείνης της εποχής που «έκλεψε τις καρδιές» των αθλητών. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 23 Απριλίου του 1905, αλλά στη συνέχεια ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1908, ημερομηνία-ορόσημο για τον Ηρακλή, όλα άλλαξαν. Ο σύλλογος συνεργάστηκε με την ομάδα «Ολύμπια» και η συνένωση των δυνάμεων τους είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του Ηρακλή. Ολόκληρη η ονομασία του ήταν τότε: «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Ο Ηρακλής"». Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε. Οι πρώτες επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Στις 29 Νοεμβρίου 1908, κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών, καταρτίσθηκε το πρώτο καταστατικό του ΗΡΑΚΛΗ αποτελούμενο από 36 άρθρα. Πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ήταν ο ιατρός Α. Μάλτος.

Το γήπεδο

Το Καυταντζόγλειο βρίσκεται χτίστηκε το 1960 στην Αγίου Δήμητρίου. Στις 27 Οκτωβρίου της ίδια χρονιάς, παρουσία των βασιλέων, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε το Στάδιο, που θεμελιώθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου 1956. Το ίδρυμα Λυσίμαχου Καυτανζόγλου παραχώρησε 22 εκατομμύρια δραχμές, 14 εκατομμύρια διέθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ παραχωρήθηκαν 24,5 στρέμματα γης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 85 από το Ελληνικό Δημόσιο. Η θεμελίωση του σταδίου έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1956, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Το Καυτανζόγλειο Στάδιο ήταν επί πολλά χρόνια(μέχρι την κατασκευή του ΟΑΚΑ) το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με χωρητικότητα 39.190 θεατών. 

Τον Μάιο του 2000 έγινε μία μικρής κλίμακας ανακαίνιση του σταδίου, με την τοποθέτηση κυανόλευκων καθισμάτων σε όλες τις κερκίδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χωρητικότητας περίπου στις 28.000. Χρησιμοποιήθηκε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Φιλοξένησε παιχνίδια ποδοσφαίρου, συγκεκριμένα εννέα προκριματικούς αγώνες ομίλων ανδρών και γυναικών, έναν προημιτελικό ανδρών, έναν ημιτελικό ανδρών, καθώς και τον μικρό τελικό ανδρών. Γι' αυτό το λόγο έγιναν εκτεταμένα έργα αναβάθμισης από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι και την άνοιξη του 2004, με κόστος περίπου € 47.000.000. Φέτος, μετά από 4 χρόνια απουσίας, ο Ηρακλής επιστρέφει "βασιλιάς" στη μεγάλη κατηγορία με αποτέλεσμα να αναμένονται ξανά αγώνες και ντέρμπι στο θρυλικό γήπεδο.

Πηγές: fciraklis.gr, kaftanzoglio.gr, parallaximag.gr, stadia.gr

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.