''Μ΄ένα Άρλεκιν ξεχνιέσαι...''. Το περιοδικό-θρύλος συνεχίζει να πωλείται στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Ιστορίες γεμάτες πάθος, εκατομμύρια αντίτυπα, φανατικοί αναγνώστες. Τα άρλεκιν άφησαν το σημάδι τους στη σύγχρονη λογοτεχνία για δεκαετίες και ενώ σήμερα θα έλεγε κανείς πως έχουν εκλείψει, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα μέρος που θα βρείτε εκατοντάδες από αυτά τα μικρά βιβλία με το έντονα συναισθηματικό περιεχόμενο.

 Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

"Άρλεκιν για να ξεχνίεσαι", αυτό το σλόγκαν κυκλοφορούσε για πολλά χρόνια και και έδειχνε ακριβώς τον σκοπό αυτών των μικρών βιβλίων. Οι φανατικοί αναγνώστες τους ανά τον κόσμο αγάπησαν τα άρλεκιν γιατί τους μετέφεραν σε έναν κόσμο γεμάτο πάθη, έρωτες και συναρπαστικές ιστορίες που είχαν πάντα, μα πάντα ευτυχισμένο τέλος. 

arlekin 01

Η ιστορία τους

Η σύζυγος του εκδότη της Harlequin, Richard Bonnycastle, Mary, το 1964 παρατήρησε την πρωτοφανή επιτυχία που σημείωναν αυτά τα «όμορφα μικρά βιβλία με το ευτυχισμένο τέλος», όπως αποκάλεσε τα αισθηματικά μυθιστορήματα που εξέδιδαν μέχρι τότε και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να ρίξουν το βάρος του εκδοτικού τους προγράμματος σ' αυτά.

arlekin 01

΄Ετσι, η Harlequin, που είχε ιδρυθεί το 1949 στο Γουίνιπεγκ του Καναδά και εξέδωσε μεταξύ άλλων, τα πρώτα γυναικεία μυθιστορήματα, από το 1964 επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην έκδοση των Άρλεκιν. 65 χρόνια μετά, κυκλοφορούν σε 5 ηπείρους, από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική μέχρι την Αυστραλία και από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία και την Κίνα, μεταφράζονται σε 29 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 107 χώρες. Το 1979 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η εταιρεία ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ, αποτέλεσμα κοινοπραξίας της Harlequin με τις εκδόσεις Αλκυών, που είχαν ιδρύσει τρεις Έλληνες εκδότες, οι Παναγής Μεταξάτος, Διονύσιος Λεωνιδάκης και Ιωάννης Κουράφας.

arlekin 01

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορούσε στα περίπτερα το πρώτο ΑΡΛΕΚΙΝ στα ελληνικά: Ο Απαγορευμένος Παράδεισος της Ανν Μάθερ, που μέσα σε μια βδομάδα πούλησε 35.000 αντίτυπα!

arlekin 01

Έκατοντάδες Άρλεκιν σε ένα περίπτερο στη Θεσσαλονίκη

Η κ. Θεοδώρα διατηρεί περίπτερο επί της οδού Ερμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 9 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε την επιχείρήση της αποφάσισε να πουλάει Άρλεκιν καθώς όπως λέει στο seleo "ο κόσμος τα αγαπάει και συνεχίζει να τα διαβάζει φανατικά μέχρι και σήμερα".

arlekin 01

Όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εκατοντάδες βιβλία, τα οποία είναι αποτέλεσμα συλλογής και έρευνας χρόνων. "Έχουμε μεγάλη συλλογή, μαζεύω βιβλία εδώ και χρόνια. Είναι τόσα πολλά τα βιβλία που έχουμε που πλέον έχουμε πρόβλημα χώρου". Ποιοι είναι αυτοί που διαβάζουν ακόμα Άρλεκιν;

arlekin 01

"Οι περισσότεροι πελάτες μου είναι γυναίκες, έρχονται καθημερινά και αγοράζουν κατά δεκάδες. Ένα ακόμα στοιχείο που βοηθάει είναι ότι είναι οικονομικά. Ο κόσμος προτιμάει να ξεχαστεί διαβάζοντας μια όμορφη ερωτική ιστορία που θα του κοστίσει 1 ευρώ, παρά να δώσει 20 ευρώ για να αγοράσει ένα βιβλίο".

arlekin 01

Στη μεγάλη συλλογή της κ. Θεοδώρας έχουν βοηθήσει και πολλοί φανατικοί αναγνώστες των Άρλεκιν, οι οποίοι αντί να τα έχουν στο σπίτι τους ή να τα πετάξουν, επιλέγουν να τα αφήσουν στο περίπτερο για να μπορέσει να τα διαβάσει και ο υπόλοιπος κόσμος. 

(πληροφορίες για την ιστορία των Άρλεκιν από star.gr)

arlekin 01

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.