Δαυίδ Αβραμίδης. Ο Έλληνας ''βασιλιάς'' του facebook είναι Θεσσαλονικιός (συνέντευξη)

Μία σελίδα, ένας άνθρωπος, 368.900 likes. Ένας Θεσσαλονικιός κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ και να κάνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να τον "ακολουθούν". Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η σελίδα του έχει απογειωθεί και έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και κατακριτές.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη  

Ο λόγος για τον Δαυίδ Αβραμίδη, ο οποίος με επιμονή, φαντασία και σκληρή δουλειά κατάφερε να γίνει ένας σταρ του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα του facebook. Σε ηλικία μόλις 25 ετών, έχει καταφέρει να γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα, ενώ η σελίδα του είναι η 13η πιο δημοφιλής σελίδα με 368.900 likes, με πρώτη να έρχεται αυτή του συγκροτήματος Stavento, η οποία αριθμεί 795.000 likes. Ωστόσο η δεύτερη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η σελίδα του Δαυίδ έχει κάνει την εμφάνισή της στα κοινωνικά δίκτυα, μόλις πριν από δύο χρόνια. 

Πως ξεκίνησε η πορεία του στο διαδίκτυο

Ο Δαυίδ Αβραμίδης είναι ένα απλό παιδί από τη Θεσσαλονίκη που μέχρι τα 13 του ζούσε σε ένα χωριό έξω από την πόλη. Εκείνη την περίοδο η οικογένειά του αποφάσισε να μετακομίσουν στη Θεσσαλονίκη, προκείμενου να πάρει τα απαραίτητα εφόδια για να κυνηγήσει το όνειρό του που δεν ήταν άλλο από το να γίνει δημοσιογράφος. Τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο στην περιοχή της Σταυρούπολης και αργότερα φοίτησε σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Από τότε μέχρι και σήμερα κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει, καθώς όπως μας λέει δεν έχει κάποιο οικονομικό όφελος από τη σελίδα. 

Ο Δαυίδ μίλησε στο seleo για το ξεκίνημά του και την τεράστια επιτυχία που ακολούθησε. "Άρχισα να ασχολούμαι με το facebook πριν από έξι χρόνια. Είχα πολλά προφίλ που το καθένα μετρούσε από 5.000 φίλους. Έβλεπα ότι στον κόσμο άρεσαν πολύ αυτά που ανέβαζα, που ήταν αποφθέγματα για την αγάπη, τα ζώα και άλλα κοινωνικά θέματα. Έφτιαξα πολλές σελίδες αλλά το facebook βάζει όρια στα like αν δεν είναι πιστοποιημένες, επίσης πολλοί ήταν αυτοί που έφτιαχναν ψεύτικες ή ακόμα και προσβλητικά προφίλ με το όνομά μου. Τότε αποφάσισα να φτιάξω την σελίδα που υπάρχει και σήμερα, η οποία έχει το όνομά μου και έχει πιστοποιηθεί. Ανεβάζω αποφθέγματα που αγγίζουν τον κόσμο αλλά και διάφορα άρθρα. Από τις πρώτες μέρες τα likes ήταν χιλιάδες, ενώ σήμερα 2 χρόνια μετά μετράει 368.900".

"Έχω δεχτεί πολλές τηλεοπτικές προτάσεις"

Τι ήταν αυτό που κέρδισε τον κόσμο και έκανε τη σελίδα του Δαυίδ να ξεπεράσει σε δημοφιλία τις σελίδες γνωστών δημοσιογράφων και εφημερίδων; Σύμφωνα με τον ίδιο είναι κάτι απλό: "Αυτό που πρόσφερα στον κόσμο ήταν κάτι αγνό. Δεν είχα κάποιο οικονομικό όφελος κι αυτό εκτιμήθηκε από τον κόσμο". Πως και δεν τον "κέρδισε" η τηλεόραση; Ο ίδιος υποστηρίζει πως του έγιναν πολλές τηλεοπτικές προτάσεις αλλά δεν τις δέχτηκε καθώς πιστεύει πως: "η τηλεόραση είναι μια γηραιά κυρία, ενώ το διαδίκτυο είναι μια 20χρονη όμορφη κοπέλα. Γιατί να την αφήσω;". Όσο για τους δημοσιογράφους που "έφαγαν τη σκόνη" του σε δημοτικότητα σχολιάζει: "Αυτοί έγιναν γνωστοί από την τηλεόραση, ενώ μόνο με τη μαγεία του διαδικτύου τα κατάφερα". 

Ο πόλεμος που δέχτηκε

Όπως είναι αναμενόμενο, η μεγάλη επιτύχια μαζί με πολλούς φίλους, φέρνει και πολλούς, αν όχι εχθρούς, αλλά σκληρούς κριτές. Έτσι και στην περίπτωση του Δαυίδ, δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν με αρνητικό τρόπο τη δουλειά του, όπως ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου που είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο facebook το παρακάτω ποστ: "Πως γίνεται αυτός ο μαϊντανός να έχει τόσα like, ενώ δεν είναι ούτε τραγουδιστής, ούτε ποδοσφαιριστής;".

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να πατήσουν like, ωστόσο ακόμα περισσότεροι ήταν εκείνοι που τον υποστήριξαν γράφοντας απο κάτω σχόλια συμπαράστασης. Ο Δαυίδ μας περιγράφει μία άλλη περίπτωση σκληρής κριτικής που δέχτηκε από ραδιοφωνικό παραγωγό της Θεσσαλονίκης. "Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έγραψε ένα ποστ που έλεγε ότι θέλει να φάει μια σοκολάτα, μετά να πιει κοκα κόλα και να με φτύσει στο πρόσωπο. Τότε κι εγώ, πήρα μια σοκολάτα και μια κοκα κόλα και πήγα εκεί που δουλεύει και του την έδωσα και του λέω φτύσε με. Από τότε έγινε φίλος μου". 

Το "φαινόμενο" Δαυίδ Αβραμίδης και εκτός Facebook

Μετά την τεράστια επιτυχία της σελίδας, ο Δαυίδ έφτιαξε και μία ομώνυμη ιστοσελίδα στην οποία ανεβάζει άρθρα με ποικίλη θεματολογία, η οποία με σταθερά βήματα κερδίζει την προτίμηση των αναγνωστών. Ο πολυμήχανος Δαυίδ προχώρησε και στην έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο "Όλα για την αγάπη", μέσα στο οποίο έχει συγκεντρώσει τα διάφορα αποφθέγματα που έχει ανεβάσει κατά καιρούς στο facebook και είχαν την περισσότερη απήχηση από τον κόσμο. 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.