Κάστρα, Σέιχ-Σου, Πύργος ΟΤΕ. Η Θεσσαλονίκη αλλιώς (ΦΩΤΟ)

Δρόμοι, στενάκια, πάρκα, κτίρια, μνημεία. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που με την ομορφιά της μπορεί να κερδίσει ακόμα και τον πιο αυστηρό επισκέπτη. Κάθε σημείο της είναι ξεχωριστό, ωστόσο είναι και κάποια που αν τα επισκεφθείτε θα σας αποκαλύψουν μια διαφορετική οπτική της πόλης.

 

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Θεσσαλονικείς και τουρίστες ψάχνουν καθημερινά το καλύτερο σημείο για να απολαύσουν τη θέα της πόλης από ψηλά. Εμείς πήγαμε στα σημεία που ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους και που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και λίγο έξω από αυτό. Από αυτά τα μέρη, μπορείτε να ξεχωρίσετε τα κτίρια, τη φύση και την παραλία της Θεσσαλονίκης από ψηλά, μακριά από το θόρυβο και την κίνηση του κέντρου.

thessaloniki psila 01

Μια διαφορετική ματιά που θα σας κάνει να θαυμάσετε τα πράγματα που αγνοείτε λογω των καθημερινών υποχρεώσεων. Τώρα, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα και να μας ακολουθήσετε σε ένα "ταξίδι" στην πιο όμορφη πλευρά της Θεσσαλονίκης, αυτή που κρύβει τις ατέλειες και τονίζει την ομορφιά της. 

thessaloniki psila 01

Η "μαγική" θέα από τον Πύργο του Τριγωνίου

Ο λεγόμενος Πύργος Τριγωνίου, μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου, αποτελούσαν τα ισχυρότερα οχυρά που έφτιαξαν οι Τούρκοι, προκειμένου να ενισχύσουν κρίσιμα σημεία της βυζαντινής οχύρωσης.

thessaloniki psila 01

Το μνημείο χτίστηκε τον 15ο αιώνα μ.Χ., ενώ σήμερα αποτελεί ένα από το πιο γνωστά σημεία που έχουν ξεχωρίσει για τη μοναδική θέα που προσφέρουν. Καθημερινά, εκατοντάδες τουρίστες, ανηφορίζουν προς την Άνω Πόλη προκειμένου να απολαύσουν τη θέα και να βγάλουν μία χαρακτηριστική φωτογραφία με φόντο τη Θεσσαλονίκη. 

thessaloniki psila 01

Η Λίνα και ο Φιν, τουρίστες από τη Γερμανία μας μίλησαν για την εμπειρία τους. "Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη και θέλουμε να τη γνωρίσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Δεν ήταν δύσκολο να έρθουμε εδώ, καθώς το μέρος είναι γνωστό για την ομορφιά του. Μας αρέσει η ζωή στην πόλη, ενώ η θέα από αυτό το σημείο είναι συγκλονιστική".

thessaloniki psila 01

Σείχ Σου- Το δάσος με την απίστευτη θέα 

Το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, γνωστό με την ονομασία Σέιχ-Σου, εκτείνεται στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη. Καταλαμβάνει τις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου – Ασβεστοχωρίου. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του΄30 με στόχο την ανόρθωση του υποβαθμισμένου τότε οικοσυστήματος ώστε με τη σταθεροποίηση των εδαφών να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά ταλαιπωρούσαν την πόλη.

Την ονομασία «Σέιχ-Σου», που σημαίνει το «νερό του Σεΐχη», την απέκτησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και οφείλεται σ' ένα νεκρικό μουσουλμανικό μνημείο (τουρμπέ) και στο κτίσμα της πηγής.

Το ερείπιο της πηγής υπάρχει ακόμη, στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα». Αποτελεί μια όαση δροσιάς μέσα στην πόλη, ιδανικό μέρος για μια κυριακάτικη βόλτα, στην οποία θα απολαύσετε τη φύση και την υπέροχη θέα. 

Πύργος του ΟΤΕ: H στριφογυριστή θέα της πόλης

Ο Πύργος του ΟΤΕ είναι πύργος τηλεπικοινωνιών ύψους 76 μέτρων που χτίστηκε το 1970 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλ. Αναστασιάδη, στην καρδιά της πόλης. Βρίσκεται στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως περίπτερο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση.

thessaloniki psila 01

Ανακαινίστηκε εσωτερικά το 2005, ενώ στην κορυφή του λειτουργεί περιστρεφόμενο εστιατόριο και καφετέρια. Η Στέλλα, εργαζόμενη της καφετέριας, μίλησε στο seleo για τους τουρίστες που το επισκέπτονται καθημερινά για να απολαύσουν τη θέα.

thessaloniki psila 01

"Καθημερινά έρχονται τουρίστες από Αγγλία, Ρωσία, Ισπανία και απο άλλα μέρη. Όλοι εντυπωσιάζονται από τη θέα και δεν σταματούν να βγάζουν φωτογραφίες. Ο καιρός δεν τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, καθώς ακόμα και τις μέρες που βρέχει, υπάρχει κόσμος που ανεβαίνει για να απολαύσει την εικόνα του κέντρου από ψηλά". 

thessaloniki psila 01

 

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.