Το παλιό παντοφλάδικο της Θεσσαλονίκης που ο ιδιοκτήτης του μετέτρεψε σε σύγχρονο καφενείο (ΦΩΤΟ)

Ένα παλιό παντοφλάδικο που έγραψε την δική του ιστορία στην αγορά της Θεσσαλονίκης, μεταμορφώθηκε και από εμπορικό κατάστημα μετατράπηκε στην πιο ζεστή γωνιά της πόλης στην οποία μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή ένα τσίπουρο με μεζέ. 

 

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Καπάνι και στην Αγορά Βλάλη, υπάρχει ένας μικρός δρόμος, ο οποίος είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες για τα ρούχα, τις τσάντες και φυσικά τις... παντόφλες του!

xozeva 01

Για πολλά χρόνια εκεί ήταν συγκεντρωμένα τα καταστήματα που πουλούσαν ελληνικές παντόφλες, τις οποίες αγόραζαν πελάτες από κάθε γωνιά της πόλης. Στον πεζόδρομο, σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοια καταστήματα, ωστόσο υπάρχει και ένα που ήρθε να δώσει άλλη πνοή στην αγορά και να κάνει το μέρος στέκι και για τις νεότερες ηλικίες.

xozeva 01

Η ιστορία του παντοφλάδικου που έγινε καφενείο μέσα σε λίγους μήνες

Το παλιό παντοφλάδικο ανήκει στην οικογένεια του Αλέξανδρου Καραπαναγιώτη από το 1975 και έχει ζήσει τις ένδοξες εποχές, τότε που ο κόσμος πλημμύριζε το κέντρο της πόλης για να κάνει τα ψώνια του. "Κάποτε εδώ ήταν η κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης. Είχε τόσο κόσμο που δεν μπορούσες να περάσεις. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης αλλά και της δημιουργίας συνοικιακών αγορών ο κόσμος που αγόραζε τις παντόφλες του από εδώ μειώθηκε αισθητά".

xozeva 01

Πως έφτασε όμως να πάρει μια τόσο μεγάλη απόφαση και να μετατρέψει μία παλιά οικογενειακή επιχείρηση σε ένα μοντέρνο καφενείο; "Το σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό. Η αγορά περνάει κρίση και τα μαγαζιά που επιβιώνουν είναι αυτά που ασχολούνται με την εστίαση. Πριν λίγο καιρό πήρα την απόφαση και μέτά από 16 μήνες σκληρής δουλειάς, καταφέραμε να μετατρέψουμε το παντοφλάδικο σε ένα μοντέρνο καφενείο.

xozeva 01

Μας ενδιαφέρει να γνωρίσει και ο νέος κόσμος αυτό το μέρος της Θεσσαλονίκης, για αυτό το λόγο συνδυάσαμε διαφορετικά στυλ". Το "Χοζεβά" συνδυάζει την παραδοσιακή με τη βιομηχανική διακόσμηση, γεγονός που το κάνει αγαπητό σε όλες τις ηλικίες. 

xozeva 01

Η ρομαντική ιστορία πίσω από το όνομα "Χοζεβά"

Ένα ταξίδι στην Αμοργό, ήταν αρκετό για να γεννηθεί η ιδέα του καφενείου αλλά και να βρεθεί η ιδιαίτερη ονομασία του.

xozeva 01

Όπως μας λέει ο Αλέξανδρος, πριν μερικά χρόνια επισκέφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Μαρία, την Αμοργό, όπου και παντρεύτηκαν στο εκκλησάκι του μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, από όπου προκύπτει και το όνομα του καταστήματος.

xozeva 01

"Η λέξη Χοζεβά για μας συμβολίζει την τρέλα και την αγάπη μας για το νησί αλλά και για αυτό που κάνουμε". Στο καφενείο θα βρείτε ψημένη ρακί και φάβα από την Αμοργό, όπως και πολλά άλλα χειροποίητα μεζεδάκια που αξίζει να δοκιμάσετε. 

xozeva 01

xozeva 01

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.