Ο ιστορικός πεζόδρομος που έγινε ξανά γνωστός από το «Ράδιο Αρβύλα» (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

 Ένας μικρός δρόμος με μεγάλη ιστορία. Ένας πεζόδρομος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που κάποτε έσφιζε από ζωή και ήρθε ξανά στην επιφάνεια μέσα από την αγαπημένη εκπομπή των Θεσσαλονικιών παρουσιαστών του "Ράδιο Αρβύλα".

 

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Οδός Κλεισούρας. Ανάμεσα στην οδό Βενιζέλου και την οδό Χαλκέων, βρίσκεται αυτός ο μικρός πεζόδρομος που κάποτε ήταν γεμάτος με μικρά καταστήματα που πουλούσαν χάλκινα αντικείμενα. Ίδια καταστήματα υπήρχαν και στην οδό Χαλκέων, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων, τα οποία έδωσαν και τη χαρακτηριστική τους ονομασία στο δρόμο και το ναό.

kleisoura 01

Ήταν το μέρος της Θεσσαλονίκης που όλοι ψώνιζαν τα απαραίτητα για το νοικοκυριό τους, από μπρίκια, κατσαρόλες και ταψιά, μέχρι κηροπήγια και λάμπες. Απο εκεί, βέβαια, προμηθεύονταν σε τιμές χονδρικής και οι καταστηματάρχες τα απαραίτητα για τα καφενεία και τις ταβέρνες τους. kleisoura 01Τα λεγόμενα, "μπακιρτζίδικα"(όπου στα τούρκικα μπακίρι σημαίνει χαλκός), έγραψαν τη δική τους ιστορία στο κέντρο της πόλης και στιγμάτισαν την περιοχή μέχρι και σήμερα. 

Η ιστορία και η παρακμή της οδού "Κλεισούρας"

Η Στέλλα Παπουτσίδου, διατηρεί κατάστημα παραγωγής και πώλησης χάλκινων αντικειμένων, μαζί με τον σύζυγό της από το 1972. Είναι ένα από τα ελάχιστα καταστήματα που έχουν απομείνει στην περιοχή και το πιο παλιό.

kleisoura 01Όπως μας λέει ''κάποτε ο δρόμος ήταν γεμάτος καταστήματα, τώρα έχουμε μείνει μόνος εμείς και άλλος ένας. Εδώ η αγορά ήταν ζωντανή, όλοι μας ήξεραν και ερχόντουσαν εδώ για να ψωνίσουν πράγματα για τα σπίτια και τα μαγαζιά τους".

Τι οδήγησε όμως αυτόν τον γεμάτο ζωή δρόμο στην παρακμή; Η κ. Στέλλα δίνει τις δικές της απαντήσεις για το θέμα.

kleisoura 01

"Πέρα απο τους πελάτες που μας γνωρίζουν από παλιά, οι νεότεροι δεν μας ξέρουν. Δεν περνάει ψυχή πια από το δρόμο. ο βασικός λόγος που έκλεισαν τα περισσότερα μαγαζιά είναι το γεγονός ότι οι νέοι δεν ακολούθησαν τα επαγγέλματα των γονιών τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κρίση που έχει χτυπήσει όλα τα καταστήματα της αγοράς, ενώ ένα επιπλέον χτύπημα δεχτήκαμε και από τα πολυκαταστήματα που φέρνουν προϊόντα από το εξωτερικό σε καλύτερες τιμές από τις δικές μας, χωρίς να έχουν τη δική μας ποιότητα. Όλα τα προϊόντα μας έχουν φτιαχτεί στο χέρι".

Ένα από τα πράγματα που υπήρχαν στο μαγαζί και τράβηξαν την προσοχή μας ήταν ένας δίσκος που είχε χαραγμένο επάνω του τον δικέφαλο αετό και τη λέξη ΠΑΟΚ. kleisoura 01Όπως μας εξήγησε, η κ. Στέλλα όταν η πελατεία ήταν στα ύψη, ο καθένας ερχόταν στο κατάστημα και έκανε παραγγελίες. "Πολλοί ήταν εκείνοι που μας ζητούσαν να τους φτιάξουμε δίσκους που επάνω είχαν χαραγμένα τα σύμβολα των ομάδων που υποστήριζαν". Η οικονομική αξία του δίσκου ανέρχεται στα 70 ευρώ, όσο για την συναισθηματική, οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς θα έλεγαν... ανεκτίμητη!

kleisoura 01Σε ξενάγηση στο πίσω μέρος του καταστήματος, η κ. Στέλλα μας έδειξε τα μηχανήματα με τα οποία κάποτε κατασκεύαζαν τα χάλκινα σκεύη, απόθεματα των οποίων πουλούν σήμερα. "Το τρυπάνι, η πρέσα, ο τόρνος και η βούρτσα γυαλίσματος δούλευαν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Σήμερα πουλάμε αυτά που έχουμε, δεν υπάρχουν αντοχές για καινούρια και ούτε και ζήτηση".

kleisoura 01

kleisoura 01

kleisoura 01

Ο μικρός πεζόδρομος και οι... "Ράδιο Αρβύλα"

Και αν οι φωτογραφίες σας θυμίζουν κάτι οικείο αιτία είναι οι ''Ράδιο Αρβύλα''. Το βίντεο τίτλων της δημοφιλούς σατυρικής εκπομπής είναι γυρισμένο εδώ. Έτσι όσοι είστε φαν του Αντ. Κανάκη και της τηλεοπτικής του παρέας θα είπατε: που είναι αυτός ο δρόμος ή κάτι μου θυμίζει, πρέπει να έχω περάσει από εκεί. Η οδός Κλεισούρας ήρθε ξανά στην επιφάνεια ύστερα από πολλά χρόνια μέσα από ένα βίντεο ενάμιση λεπτού.

Ο Γιάννης, ιδιοκτήτης καταστήματος εξαρτημάτων ρολογιών μίλησε στο seleo για την ημέρα των γυρισμάτων που σήκωσαν τη γειτονιά στο πόδι! "Ο δρόμος δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που τον αναγνώρισαν λόγω της εκκλησίας που φαίνεται στο βάθος. Τα γυρίσματα ήταν πολύ ωραία εμπειρία για όλη τη γειτονιά. Κάμερες, φώτα, χορός, ένα μεγάλο πανηγύρι. Διασκεδάσαμε με την ψυχή μας". Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου δρόμου για το γύρισμα, ο Γιάννης μας εξήγησε, πως πιθανότατα ο δρόμος επιλέχθηκε καθώς η σχολή χορού, μαθητές της οποίας συμμετέχουν στο βίντεο βρίσκεται σε πολυκατοικία στη γωνία του δρόμου. 

Δείτε βίντεο από τα γυρίσματα:

kleisoura 01

 

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.