O «αόρατος» ναός με τα υπόγεια μυστικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Ικτίνου και Μακένζυ Κινγκ, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος κρυμμένος ανάμεσα σε ψηλά δέντρα. Μια μικρή αυλή γεμάτη βλάστηση και με τα απομεινάρια της αρχαίας Θεσσαλονίκης εμφανή στο εσωτερικό της, κρύβει ένα υπόγειο μυστικό που λίγοι γνωρίζουν. 

 

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, 5 μέτρα κάτω από το επίπεδο των δρόμων βρίσκεται ο ιερός ναός του Τιμίου Προδρόμου, στην αυλή του οποίου πέρα από όαση φυτών, αν παρατηρήσετε λίγο πιο προσεκτικά θα δείτε κομμάτια από μάρμαρο που μαρτυρούν την ιστορία του ναού αλλά και της ίδιας της Θεσσαλονίκης.

naos iktinou 01

Αυτός ο μικρός ναός, αποτελεί κόμβο στον οποίο συναντιούνται η σύγχρονη αρχιτεκτονική με την ρωμαϊκή ιστορία της πόλης. Η γυάλινη κατασκευή που συμπλήρωσε τα απομεινάρια του ναού που εντοπίστηκαν πριν από δεκαετίες, "έδεσαν" τέλεια με το εκκλησάκι αλλά και με τον περίβολό του, η ομορφιά του οποίου συγκλονίζει όσους αποφασίσουν να το επισκεφθούν. Κάτω από το ναό, ωστόσο κρύβεται ένα ιστορικό μυστικό που, δυστυχώς, λίγοι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν και επισκέπτονται. Πρόκειται για την κατακόμβη του Αγ. Ιωάννη, έναν χώρο άψογα συντηρημένο που μένει για να "μαρτυράει" το παρελθόν της πόλης.

naos iktinou 01

Η ιστορία του ναού και οι κατακόμβες 

Ο Πατέρας Δημήτριος μίλησε στο seleo για αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς, ναό που ξεχωρίζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. "Η κατασκευή του χρονολογείται στην ρωμαϊκή εποχή, όταν ο χώρος λειτουργούσε σαν λουτρά, ενώ οι κατακόμβες χρησίμευαν σαν υπόγειες δεξαμενές γεμάτες με νερό. Ακόμα και σήμερα από τις κατακόμβες αναβλύζει συνεχώς νερό.

naos iktinou 01

Αργότερα, λόγω της κοντινής απόστασης που είχε από τον Άγιο Μάρκο, τη σημερινή Αγία Σοφία χρησιμοποιήθηκε σαν βαπτιστήριο. Από το συγκεκριμένο γεγονός πήρε και το όνομά του, δηλαδή κατακόμβες του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή. Οι πρώτες ανασκαφές που έφεραν στην επιφάνεια τον ναό πραγματοποιήθηκαν το 1890 όταν ξεκίνησε η πρώτη οικιστική ανοικοδόμηση στη Θεσσαλονίκη.

naos iktinou 01

Στη σημερινή του μορφή βρίσκεται από τη δεκαετία του 1990, όταν προστέθηκε η γυάλινη κατασκευή που βοήθησε ώστε να κλείσει ο χώρος που μέχρι τότε ήταν ανοιχτός. Επίσης τότε φυτεύτηκαν και τα δέντρα που σήμερα ομορφαίνουν την αυλή του ναού".

naos iktinou 01

Το σενάριο που συνδέει τις κατακόμβες με την κρύπτη του Αγ. Δημητρίου

Ένας ακόμα αστικός μύθος της Θεσσαλονίκης είναι η σύνδεση των κατακόμβων του Αγ. Ιωάννη με την κρύπτη του Αγ. Δημητρίου. Όπως μας λέει ο Πάτερ Δημήτριος πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα δύο αυτά υπόγεια μνημεία κάποτε συνδέονταν, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από ιστορικά στοιχεία. "Σενάρια λένε πως οι κατακόμβες συνδέονταν με την κρύπτη και ότι, μάλιστα, οι κατακόμβες υπήρξαν και χώρος φυλάκισης του Αγ. Δημητρίου". 

naos iktinou 01

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ναός σήμερα

Λόγω του χαμηλου επιπέδου και του νερού που συνεχίζει να υπάρχει στις κατακόμβες, η συντήρηση του χώρου είναι αρκετά δύσκολη καθώς η υγρασία ταλανίζει την δουλειά της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επίσης, σύμφωνα με τον Πάτερ Δημήτριο, η πυκνή βλάστηση, η ελλιπής χρηματοδότηση αλλά και οι κραδασμοί από τον πολυσύχναστο δρόμο που βρίσκεται πάνω από το εκκλησάκι προκαλούν και αυτά με τη σειρά τους, έντονα προβλήματα στη συντήρηση του χώρου.

naos iktinou 01

"Εδώ και 15 χρόνια προσπαθούμε να φτιάξουμε ασανσέρ για να μπορεί ο κόσμος και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι να κατεβαίνουν άνετα στο ναό και ακόμα δεν τα έχουμε καταφέρει. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στον χώρο, μόνο η αρχαιολογική υπηρεσία έχει αυτή τη δικαιοδοσία". Ένα παράπονο του Πάτερ Δημήτριου, είναι πως ο κόσμος δεν γνωρίζει για τις κατακόμβες, ενώ λίγοι είναι αυτοί που τις επισκέπτονται. 

naos iktinou 01

Η είσοδος στις κατακόμβες είναι ελεύθερη για το κοινό, που μπορεί να τις επισκεφθεί τα πρωινά μέχρι και τις 12:30. Κάθε Τρίτη πραγματοποιείται η καθιερωμένη λειτουργία αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο βάσει της λειτουργικής παράδοσης.

naos iktinou 01

naos iktinou 01

naos iktinou 01

naos iktinou 01

naos iktinou 01

naos iktinou 01

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.