Ζεύξιδος: Ο πιο μικρός - μεγάλος δρόμος της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Η φήμη του είναι δυσανάλογη με το μέγεθός του. Πρόκειται για έναν από τους πιο μικρούς δρόμους της Θεσσαλονίκης που έχει καταφέρει να γίνει "μεγάλος" όσον αφορά τη διασκέδαση.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Κρυμμένος ανάμεσα σε πολυκατοικίες, αυτός ο μικρός πεζόδρομος έχει γράψει το δικό του κομμάτι στην ιστορία της διασκέδασης της πόλης. Δέντρα, λουλούδια, παγκάκια και μία σειρά από καφετέριες με τα τραπεζάκια τους παραταγμένα, συνθέτουν μία εικόνα που κάνει το μέρος ιδανικό για να πιεις τον πρωινό καφέ, ή ένα ποτό το βράδυ.

zeuksidos 01

Τα καταστήματα έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και εναλλακτική διακόσμηση που συνδυάζει διάφορα στυλ. Μία γωνιά της Θεσσαλονίκης που συνδυάζει διαφορετικές κουλτούρες και που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα. 

zeuksidos 01

Η ιστορία της Ζεύξιδος ξεκινάει πριν από 13 χρόνια, όταν άνοιξε το πρώτο καφέ της περιοχής, η επιτυχία του οποίου έγινε πόλος έλξης για να ανοίξουν το ένα μετά το άλλο τα υπόλοιπα, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Μέχρι τότε ο δρόμος είχε στεγνοκαθαριστήρια, φωτοτυπάδικα και άλλα εμπορικά καταστήματα, κάποια από τα οποία επιβιώνουν ακόμα.

zeuksidos 01

 Εμείς μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη αυτού του καταστήματος, που δεν είναι άλλο από την γνωστή στους περισσότερους Θεσσαλονικείς, "Pasta Flora".   Ο Δημήτρης Μίκος περιγράφει την εικόνα της Ζεύξιδος, όταν άνοιξε το κατάστημά του, πριν από 13 χρόνια. "Όταν  ανοίξαμε δεν υπήρχε τίποτα, είμασταν οι πρώτοι. Μετά από λίγο καιρό άρχισαν να ανοίγουν και άλλα καταστήματα όπως το Urban και το Spirto."

zeuksidos 01

O κόσμος που επιλέγει την Ζεύξιδος για την διασκέδασή του είναι "ψαγμνένος", όπως λέει, του αρέσει το διαφορετικό, το εναλλακτικό. "Με το πέρασμα τον χρόνων ο δρόμος έγινε πιο μαζικός, καθώς γινόταν όλο και πιο γνωστός σε μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, με λίγα λόγια έγινε πιάτσα". 

zeuksidos 01

Παράπονα προς το δήμο

To μεγαλύτερο παράπονο του Δημήτρη είναι προς τον δήμο Θεσσαλονίκης. "Δεν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ο δήμος για την αισθητική του πεζόδρομου. Το πλακόστρωτο είναι ξηλωμένο τα παρτέρια αφρόντιστα".

zeuksidos 01

Από τον πιο παλιό στον πιο καινούριο

Ο Βαγγέλης Μάντζιαρης άνοιξε το κατάστημά "Σουζέτ" πριν από δύο βδομάδες. Είναι το πιο καινούριο κατάστημα της περιοχής και ήρθε να ταράξει την σειρά των συνεχόμενων καφέ, πουλώντας κρέπες. "Επιλέξαμε τη Ζεύξιδος γιατί πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα προϊόν που λείπει από την περιοχή, το ποιοτικό φαγητό του δρόμου.

zeuksidos 01

Προσαρμόσαμε αρχιτεκτονικά το κατάστημα, ώστε να ταιριάζει με τα υπόλοιπα της περιοχής και προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε στις γευστικές απαιτήσεις του κόσμου." Το όνομα "Σουζέτ" προέκυψε από τη διάσημη, γαλλική, γλυκιά κρέπα "κρεπ σουζέτ" που σερβίρεται σε χυμό πορτοκάλι, ξύσμα λεμονιού, βούτυρο, καστανή ζάχαρη και φλαμπάρεται με γκραν μαρνιέ. Ο Βαγγέλης έφτιαξε την δική του εκδοχή της "κρεπ σουζέτ" και ήρθε για να την μάθει στους Θεσσαλονικείς. 

zeuksidos 01

Η Ζεύξιδος ανθεί το καλοκαίρι, καθώς με την μόνιμη σκιά που παρέχει στους πελάτες της, αποτελεί το ιδανικό σημείο για έναν δροσερό καφέ. Και το χειμώνα, όμως, διατηρεί την πελατεία της, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να πιουν τον καφέ ή το ποτό τους μέσα στα καταστήματα, που με την ιδιόμορφη διακόσμησή τους και την ευχάριστη ατμόσφαιρα έχουν γίνει η καρδιά της διασκέδασης στην πόλη.

 

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.