Η νύχτα φέρνει φοιτητές, η μέρα... παρεμπόριο στο ιστορικό Μπιτ Παζάρ (ΦΩΤΟ)

Κάποιοι το ξέρουν για τα παλαιοπωλεία, κάποιοι για τα περίφημα ταβερνάκια, όλοι όμως γνωρίζουν αυτήν την ιστορική γωνιά της πόλης, το Μπιτ Παζάρ που έχει συνδέσει τη φήμη του με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.


Τι γίνεται όμως όταν ο κόσμος φεύγει και βγαίνει το φως της μέρας; Το σκηνικό αλλάζει δραματικά και από τουριστική ατραξιόν της περιοχής, μετατρέπεται σε άνδρο παρεμπορίου. Με το φως της μέρας, αρχίζουν να φαίνονται οι διάφορες ατέλειες της περιοχής, όπως η βρωμιά, η παραμέληση και η παρανομία.

bitpazar 01

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:
Η ιστορία του Μπιτ Παζάρ φτάνει πίσω στο 1928, όταν μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, μεγάλος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τότε, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Προσφύγων Θεσσαλονίκης παραχώρησε οικόπεδα στην περιοχή της οδού Τοσίτσα όπου και κατασκευάστηκαν διώροφα κτίρια στα οποία έμεναν ενώ στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίκλειστη πλατεία της περιοχής με τις έξι στοές.

bitpazar 01
Ο Δημήτριος Φετάκης, ιδιοκτήτης παλαιπωλείου της περιοχής μίλησε στο seleo και μας έδωσε μια εικόνα της τότε εποχής. Όπως μας λέει το κατάστημα άνηκε αρχικά στον παππού του, έπειτα πέρασε στον πατέρα του και τώρα το λειτουργεί ο ίδιος και ο αδερφός του. Μέσα από δικές του μνήμες αλλά και τον προγόνων του ο κ. Δημήτρης μιλάει για το Μπιτ Παζάρ και θυμάται την ιστορία της περιοχής.

bitpazar 01

Το "μπιτ" στα τούρκικα σημαίνει ψείρα, όπως μας λέει και το παζάρι ονομάστηκε έτσι από τα ρούχα που πουλούσαν οι πρόσφυγες, τα οποία ήταν γεμάτα ψείρες. Αργότερα, το 1940, άρχισαν να μαζεύονται διάφοροι μικροπωλητές στην περιοχή, οι οποίοι άπλωναν τα "σεργκί" τους, που ήταν τα πανιά πάνω στα οποία τοποθετούσαν την πραμάτεια τους και έτσι ο όρος "μπιτ" μεταφράστηκε σε μικρό. Μπιτ Παζάρ, το μικρό παζάρι έφιζε από ζωή, έμποροι, οικογένειες και ξένοι, όλοι συνυπήρχαν αρμονικά σε αυτή την ιστορική γωνιά της πόλης.
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, το Μπιτ Παζάρ έχει χάσει την παλιά του αίγλη ή αν δεν την έχει χάσει, την θυμάται μόνο τα βράδια, τις ώρες που τα ταβερνάκια γεμίζουν από τα γέλια και τις κουβέντες των φοιτητών. Το πρωί η εικόνα είναι απογοητευτική. Ο κ. Δημήτρης αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες της περιοχής είναι το παρεμπόριο.

bitpazar 01
Λέει χαρακτηριστικά: "εμείς πληρώνουμε όλα μας τα έξοδα, τα δημοτικά τέλη, φόρους, τέλη για το πεζοδρόμιο, ενώ η περιοχή είναι γεμάτη από ανθρώπους που πουλούν τα προϊόντα τους παράνομα". Ένα άλλο του παράπονο είναι η καθαριότητα και η ελλιπής αστυνόμευση. Όπως αναφέρει, ο δήμος δεν φροντίζει για να διατηρηθεί καθαρή η περιοχή, ενώ οι κλέφτες κάνουν συνέχεια διαρρήξεις στα μικρά καταστήματα του Μπιτ Παζάρ.

bitpazar 01

Πέρα όμως από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, το Μπιτ Παζάρ αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές γωνιές της πόλης και αξίζει κανείς να την επισκεφτεί. Μια βόλτα στην περιοχή, θα σας ταξιδέψει σε μια Θεσσαλονίκη άλλων εποχών, ενώ δεν αποκλείεται να βρείτε διάφορα μικρά αριστουργήματα στα παλαιοπωλεία που βρίσκονται εκεί εδώ και δεκαετίες, κρυμμένα από την βοή της πόλης. Στα παλαιοπωλεία μπορείτε να βρείτε όμορφα πράγματα σε τιμές που ξεκινούν από 10 ευρώ και που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 1000, ανάλογα με τη χρονολογία του προϊόντος, το είδος και το υλικό του. Άν έχετε όρεξη για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο, δεν έχετε παρά να περάσετε μια βόλτα από το Μπιτ Παζάρ.

bitpazar 01

bitpazar 01

bitpazar 01

bitpazar 01

bitpazar 01

bitpazar 01

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.