Κων. Μελενίκου: Ο πιο γνωστός «φοιτητόδρομος» της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

 Η τεχνολογία, η κρίση και η ελλιπής αστυνόμευση, έχει "γονατίσει" τους καταστηματάρχες στον πιο γνωστό "φοιτητόδρομο" της Θεσσαλονίκης.

Κωνσταντίνου Μελενίκου. Η οδός που όλοι οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης ξέρουν απ'έξω κι ανακατωτά. Ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, ανάμεσα στα πανεπιστήμια και δίπλα σε ιστορικά μέρη της πόλης, όπως η Καμάρα και η Ροτόντα. Περιτριγυρισμένη από αρχαία τείχη, που της δίνουν έναν αέρα άλλης εποχής, η συγκεκριμένη οδός αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια πρωινή βόλτα ή για μια βραδινή έξοδο. Αποτελεί στέκι των φοιτητών για τους καφέδες τους, τις βόλτες αλλά και τις πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις. Γιατί πέρα από τις καφετέριες, η συγκεκριμένη οδός είναι πασίγνωστη και για τα πολλά μικρά φωτοτυπάδικα που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Ας γνωρίσουμε την περιοχή μέσα από τα μάτια των νέων αλλά και των καταστηματαρχών.

melenikou 01

melenikou 01

Ο Χάρης Πολυνόπουλος, ιδιοκτήτης του τυπογραφείου "Φοιτητικόν", που λειτουργεί από το 1976 μίλησε στο seleo για τις παλιές εποχές και τα προβλήματα του σήμερα. Όπως αναφέρει, η περιοχή συγκέντρωσε τα περισσότερα τυπογραφεία και βιβλιοπωλεία της πόλης για το απλό γεγονός πως βρίσκεται μία "ανάσα" μακριά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Φοιτητές από κάθε γωνιά της χώρας που σπουδάζουν στην πόλη, ξέρουν ότι θα βρουν στη Μελενίκου ότι χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, παλιότερα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, καθώς η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα μας, επηρέασε κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες των φοιτητών. οι οποίοι, όπως δηλώνει ο κ. Πολυνόπουλος, σκέφτονται σοβαρά πριν εκτυπώσουν κάτι, με αποτέλεσμα ο τζίρος του καταστήματος να πέσει κατά 50% τα τελευταία χρόνια. 
melenikou 01

Ένα ακόμα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους καταστηματάρχες είναι το παράνομο παρκάρισμα. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρόλο που ένα μεγάλο κόμμάτι της οδού είναι πεζόδρομος, αυτό δεν γίνεται σεβαστό από τους διάφορους οδηγούς που παρκάρουν στο σημείο, εμποδίζοντας την διέλευση των πεζών.

melenikou 01

Ο μεγαλύτερος όμως φόβος για τους περαστικούς αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, έρχεται το βράδυ.

Όπως μας αναφέρει η Κική Κοτσερίδου που είναι πιο καινούρια στην περιοχή, καθώς άνοιξε το κατάστημά της το 2006, "το βράδυ φοβάσαι να κυκλοφορήσεις". Η περιοχή είναι γεμάτη με ναρκωμανείς και ζητιάνους, ενώ η αστυνόμευση υπάρχει αλλά είναι ελλιπής. Η κ. Κοτσερίδου προσθέτει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα και την εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς όπως λέει, πλέον οι περισσότεροι φοιτητές κυκλοφορούν με τα λεγόμενα "έξυπνα" κινητα και τα τάμπλετ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες τους για εκτυπώσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά.

melenikou 01

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως οι φοιτητές έχουν διαφορετική άποψη για τη συγκεκριμένη οδό, καθώς μόνο καλά λόγια έχουν να μας πουν για αυτήν. Η 19χρονη Αλεξία, σπουδάζει φιλοσοφία- παιδαγωγικό και μας λέει πως η Μελενίκου είναι το μέρος που μπορεί να βρει τα πάντα για τη σχολή της, ενώ η 20χρονη Μαρία φοιτήτρια νομικής μας λέει πως "λατρεύει την κίνηση και τη φασαρία του δρόμου".

melenikou 01

 Η συγκεκριμένη οδός έχει συνδέθεί με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και αποτελεί σημείο κατατεθέν για όλους τους φοιτητές που έχουν σπουδάσει ή σπουδάζουν ακόμα στην πόλη. Η αστυνομία και ο δήμος οφείλει να ακούσει, τα προβλήματα των καταστηματαρχών και να δώσει λύσεις, για να μπορούν κι αυτοί μαζί με τους φοιτητές να απολαύσουν την όμορφη αυτή γωνιά της Θεσσαλονίκης

melenikou 01

melenikou 01

melenikou 01 

 

 

 

 

melenikou 01 

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.