«Ένα βήμα πιο κοντά στα δικαστήρια οι επιχειρηματίες»

«Ένα βήμα πιο κοντά στα δικαστήρια οι επιχειρηματίες»

Οι επιχειρήσεις σήμερα με την διαμόρφωση όλως αυτών των πραγμάτων που συμβαίνουν στην χώρα μας, μνημόνια, μέτρα, προσφυγικό καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο σε όλα τα επίπεδα.

Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τα πάγια προβλήματα όπως η γραφειοκρατία του δημοσίου, οι στρεβλώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, ΔΕΚΟ, οργανισμών, υπηρεσιών και άλλα που πάντα υπήρχαν. Σε όλα αυτά ήρθε η κρίση, η οποία με παρεμβάσεις θα μπορούσε να βελτιώσει την λειτουργία του κράτους. Αντίθετα, πρόσθεσε και πόσα άλλα προβλήματα όπως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capitalcontrol), η μείωση της κατανάλωσης και πολλά άλλα.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι πλούτος παράγεται μόνον από την αγορά (Βιοτεχνίες-Βιομηχανίες- Υπηρεσίες ) και όχι από το Δημόσιο. Όσο υπάρχουμε σ' αυτήν την αγορά, δηλ. επί δεκαετίες πάντα ακούμε για ξένες επενδύσεις, για ένα περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις με ένα σταθερό μακροχρόνιο φορολογικό περιβάλλον αλλά παραμένουμε στο ίδιο σημείο χωρίς να θέλει κανείς από αυτούς που χειρίζονται τα πράγματα να αλλάξει κάτι.

Δεν μπορεί ακόμη και σήμερα 6 χρόνια κρίσης να μην αλλάζουνε πράγματα γύρω μας. Οι χρεώσεις πάγιες ΔΕΚΟ-ΟΤΑ κλπ να είναι ακόμη με χρεώσεις από τις εποχές των παχέων αγελάδων και να μην αλλάζει τίποτε όσον αφορά χρεώσεις προς τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες. Συντηρούν ακόμη δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις και επιβάλλουν εξοντωτικά πρόστιμα. Αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό ως φοροφυγάδες -  εισφοροφυγάδες δημιουργώντας ένα κλίμα και μια εικόνα άσχημη στην κοινωνία σαν να θέλουμε να έχουμε από την μια πλευρά τους φιλότιμους και καλούς υπαλλήλους και από την άλλη τους κακούς επιχειρηματίες.

Στην κρίση πολύ έντονα σήμερα και λιγότερο παλαιότερα όλοι οι επιχειρηματίες είναι εν δυνάμει υποψήφιοι να φτάσουν στις πόρτες των δικαστηρίων λόγω αυτής της ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί.

Τα επιμελητήρια ανακοινώνουν τις διαγραφές μελών και τις πολύ λιγότερες εγγραφές νέων μελών. Για να ανακάμψει πιστεύουμε η κατάσταση πρέπει να γίνουν όλα τα παραπάνω π.χ. βελτίωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση νόμου, συμπαράσταση στην επιχειρηματικότητα, άρση των capitalcontrol, συνεργασίες και το βασικότερο η δημιουργία καλής ψυχολογίας που έχει ανάγκη η αγορά για να αρχίσει και πάλι να δημιουργεί.

Του Γιώργου Ιωαννίδη (Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης – ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.