Επιστήμονες, ξανα...προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία

Επιστήμονες, ξανα...προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία

Η επιστήμη εξακολουθεί να μην έχει καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα για το αν η μακροπρόθεσμη χρήση των κινητών τηλεφώνων επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνια εξέδωσαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς ακριβώς θα πρέπει να προστατευτούμε.

 

Στις ΗΠΑ προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των κινητών στην υγεία (vid)
 

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, «σε εργαστηριακά πειράματα και μελέτες για την ανθρώπινη υγεία έχει φανεί πώς η μακροχρόνια και υψηλή χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να συνδέεται με ορισμένα είδη καρκίνου και με άλλες επιπτώσεις στην υγεία».

Αυτές περιλαμβάνουν:
•    όγκους του ακουστικού νεύρου και των σιελογόνων αδένων
•    χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων
•    πονοκεφάλους
•    επιδράσεις στην ικανότητα μάθησης
•    επιδράσεις στην μνήμη
•    επιδράσεις στην ακοή
•    επιδράσεις στην συμπεριφορά και
•    επιδράσεις στον ύπνο

Οι επιστήμονες πάντως διαφωνούν σχετικά με το πόσο πραγματικοί ή πόσο σοβαροί είναι αυτοί οι κίνδυνοι και οι μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα γαι τη σχέση της εκδήλωσης των προβλημάτων υγείας και της ραδιοσυχνότητας (RF), δηλαδή του είδους της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. «Το εν λόγω έγγραφο προορίζεται για να παρέχει καθοδήγηση σε άτομα που θέλουν να μειώσουν την έκθεση την δική τους και της οικογένειάς τους στην ακτινοβολία RF από τα κινητά τηλέφωνα, παρά την σχετική αβεβαιότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που εξέδωσε η πολιτεία της Καλιφόρνια.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν:

  • Διατήρηση των τηλεφώνων μακριά από το σώμα, όταν δεν χρησιμοποιούνται -σε τσάντα και όχι στην τσέπη
  • Ύπνος με τα τηλέφωνα μακριά από το κρεβάτι
  • Χρήση της ανοιχτής ακρόασης ή ακουστικών, όποτε αυτό είναι δυνατό, αντί να βρίσκεται η συσκευή κοντά στον εγκέφαλο
  • Καλύτερα να στέλνετε μηνύματα παρά να μιλάτε
  • Θα πρέπει να αφαιρούνται και τα ακουστικά, όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς αυτές οι συσκευές εκπέμπουν επίσης μικρές ποσότητες ραδιοσυχνοτήτων (μετατρέπονται σε κεραίες) 

Η μείωση της έκθεσης στην ακτινοβολία πρέπει να γίνεται όταν:

 
  • Το σήμα είναι ασθενές
  • Ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο, λεωφορείο, ή τρένο
  • Κάνουμε stream ενός αρχείου ήχου, ή βίντεο
  • Κατεβάζουμε (download) ή ανεβάζουμε (upload) μεγάλα αρχεία

Όλες αυτές οι καταστάσεις αναγκάζουν τα τηλέφωνα να αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων πάνω από το συνηθισμένο. Τα τηλέφωνα εκπέμπουν επίσης ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων όταν συνδέονται σε συσκευές WiFi, ή Bluetooth, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προειδοποιούν επίσης κατά της χρήσης «ασπίδων ακτινοβολίας» και άλλων συσκευών που διατίθενται στο εμπόριο για να μπλοκάρουν την ακτινοβολία τους. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α., τα προϊόντα αυτά μπορεί να αναγκάσουν ένα τηλέφωνο να εργαστεί σκληρότερα και να εκπέμψει περισσότερη ενέργεια RF για να παραμείνει συνδεδεμένο, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την έκθεση του ατόμου σε αυτή, αντί να τη μειώσει.

Γιατί οι υγειονομικές Αρχές της Καλιφόρνια εξέδωσαν τις νέες οδηγίες

Η νέα έκθεση συντάχθηκε σε απάντηση στην αυξανόμενη χρήση smartphone στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Περίπου το 95% των Αμερικανών κατέχουν κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας και η μέση ηλικία για ένα πρώτο κινητό τηλέφωνο είναι τώρα τα 10 έτη! Περίπου το 12% των χρηστών χρησιμοποιούν τα smartphones τους για καθημερινή πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην υγεία των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να σχετίζονται με απώλεια ακοής, βουητό στα αυτιά, πονοκεφάλους και μειωμένη ευεξία. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα θα έχουν επίσης περισσότερα χρόνια έκθεσης σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων κατά τη διάρκεια της ζωής τους από ό,τι οι άνθρωποι που αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν ως ενήλικες, γεγονός που οδηγεί μερικούς γιατρούς να συστήσουν πρόσθετη προσοχή.

Ενδείξεις και υποδείξεις 
Το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημοσίευσε μια επισκόπηση στην οποία αναφέρεται ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνου είναι “πιθανώς καρκινογόνα”. Και νωρίτερα φέτος, ένα ιταλικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ ενός ενάγοντος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο όγκος του εγκεφάλου του ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης κινητού τηλεφώνου για περίοδο εργασίας 15 ετών.

Ωστόσο, η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, ή τις συσκευές WiFi είναι πολύ χαμηλότερη από τα πρότυπα ασφαλείας που ισχύουν για τα καταναλωτικά προϊόντα. Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε τα οφέλη των κινητών τηλεφώνων για την υγεία. Όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC): “Μπορούν να είναι πολύτιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μπορούν ακόμη και να σώσουν ζωές”.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και περισσότερος χρόνος για την πλήρη κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία από τη μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου.

Πηγή: reader.gr

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.